Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Martina

Sidor: [1] 2 3
1
Behandlingar / SV: Gentamicin
« skrivet: 25 januari, 2018, 09:17:31 »
Hej!
Det är inte säkert att din hörsel försvinner. Förhoppningsvis blir du av med all form av yrsel. Ibland behövs flera insprutningar. Skönt att du fått en bra läkare. Lycka till!
Martina

2
Yrsel/Menière / SV: Är det menieres jag fått
« skrivet: 16 mars, 2017, 22:09:02 »
Hej!
Eftersom du frågar kan jag avslöja att det började ungefär så för mig. Det tog ett år innan jag fick mitt första anfall. Håller tummarna för att du inte behöver gå samma väg. Diagnos MM får man först när fler kriterier är uppfyllda, varav karusellyrsel brukar vara ett kraftigt bidragande. Om jag minns rätt... Jag har inte hört om någon annan sjukdom med nedsättning enbart i bastonerna.
Martina

3
Behandlingar / SV: Gentamicin
« skrivet: 21 februari, 2017, 09:53:15 »
Hej Ulrica!
Jag har fått många sprutor, men bara den första märkte jag av. Efter den fanns inte mycket kvar att slå ut, så då kom heller inga efterverkningar. Däremot fick alla effekt och jag har sluppit alla anfall. Skulle tro att det blir likadant för dig och då kan du bara leva på som vanligt. Låter väl bra?! Önskar dig lycka till och välkomnar dig tillbaka till ett aktivt liv!
Kram Martina

4
Behandlingar / SV: Gentamicin
« skrivet: 05 februari, 2017, 16:13:36 »
Hej Ulrica!
Det är så lite som får plats. För mig 0,6 ml om jag minns rätt. Och då rann ändå lite ut. Jag kände ingen skillnad de första fem dagarna. Jag har gjort dubbla insprutningar varje gång och kommit dagen därpå för ny dos. Och nån gång har jag fått en omgång några veckor senare också. Man vill ju känna skillnad. Och till det bättre. Håller tummarna för att det blir bra!! /Martina

5
Behandlingar / SV: Gentamicin
« skrivet: 17 december, 2016, 00:21:51 »
Hej igen Ulrica!
När det stabiliserat sig tordes jag börja med bilkörning efter ett långt uppehåll. Och när det gäller upprepade insprutningar ska det ju inte behövas. Men jag är uppe på fyra nu tror jag. När det blir ostadigt får man göra en mätning och om balans finns sprutas mer in. Eller, vad vet jag hur vedertaget det är, men så har jag fått höra varje gång.
Martina

6
Behandlingar / SV: Gentamicin
« skrivet: 15 december, 2016, 17:20:30 »
Hej Ulrica!
Önskar jag kunde säga att illamåendet ger sig om du får gentamycin, men då jag var i din sits och var isolerad hemma i tre månader med flera anfall per dygn dag som natt, var inte illamåendet det värsta utan paniken vid rotationen. Alla mina yrselbesvär försvann dock efter insprutningen och jag lever nu på mer som vanligt. Har tinnitus, som jag vant mig med att den tjuter högt och konstant (och ibland kompas den av sus, surr, smatter och pulstoner), men när man varit låst i liggande läge en längre tid är det en barnlek att leva med min sorts tinnitus. Sen får jag tryck och lock i örat då och då, blir också trött och sliten lätt, så jag jobbar "bara" halvtid och tvingas ofta kämpa gör att fixa det. Men jag kan göra saker igen och slipper oroa mig för nästa anfall, så på så sätt kan man säga att livet leker. Tänkte att någon kan se ljus i tunneln av att läsa detta. Gentamycin kan göra skillnad... Och inget annat hjälpte mig, som blev ganska ifrågasatt när jag provade allt som möjligen kunde vara till hjälp. Inte vad man behöver när livet är pest. Pepp och uppmuntran ger mer hopp. Kram till alla som behöver det! Och hoppas du får till det med genta, Ulrica!
/Martina

7
Behandlingar / SV: Gentamicin
« skrivet: 03 november, 2016, 14:13:52 »
Jag håller tummarna för att det blir som du önskar. Visst skrämdes jag också av det negativa som skulle ha kunnat bli, men min läkare sansade mig och menade att utvecklingen gått framåt, så risken att bli döv torde inte vara så stor längre. Av de gentaopererade som jag haft kontakt med har bara en fått fortsatta besvär. Övriga har kommit tillbaka till ett aktivt liv utan oro och obehag. Vissa har efteråt fått sjukgymnastik, andra ögongymnastik och jag själv ingenting alls. Kroppen är väldigt anpassningsbar och andra sinnen utvecklar sin balansfunktion. Numera är synen och känseln på hugget på ett sätt jag inte kände av tidigare. Och det är jätteintressant att följa kroppens process vid omställningen. Du har mycket att se fram emot! Grattis! Somliga får tjata på läkaren utan att få denna möjlighet... Tänker på dig!

8
Behandlingar / SV: Gentamicin
« skrivet: 03 november, 2016, 09:48:52 »
Hallå Fridak!
Det där med sjukskrivning tycks variera. Det var det inte tal om när jag fick genta. För mig fanns det inget alternativ. Jag var liggande med flera anfall om dagen en hel sommar och var som en stel trasa. Obalansen efteråt var en fröjd jämfört med rotationsanfallen. Och det gick snabbt framåt. Men jag fick upprepa behandlingen några veckor senare för att få bort all balans. Jag har gjort flera insprutningar med några års mellanrum och slipper nu de obehagliga anfallen. Men i perioder går jag in i svackor när formen blir sämre och jag känner att jag har anfall, fast utan att det roterar, men min kropp känner igen sig. Lite märkligt, men inte ett dugg besvärande - jo lite, men jag har ju att jämföra med, så när det är som sämst numera är det bättre än det bästa läget förr. Fantastiskt! Jag önskar dig lycka till med behandlingen och hoppas att den tar lika bra på dig som på mig. Kram, Martina

9
Hörsel / SV: Hörapparat
« skrivet: 05 september, 2016, 19:54:32 »
Hej Gunilla!
När jag skulle få hörapparat fick jag klart för mig att det är mycket svårt att få till bra hörsel på ett meniereöra. Min hörsel varierar väldigt på skadade örat - basen är dock alltid dålig. Kurvorna kan skilja sig ganska drastiskt åt, så jag har två olika program jag kan välja mellan och ta det som funkar bäst just för stunden. Vi kom fram till att hörapparaten inte skulle vara användbar särskilt ofta i min vardag, men att det ju är bra varje gång den gör skillnad. Jag mår bättre av att se ljust på tillvaron och fokusera på det som är positivt, till exempel att få en bättre hörselupplevelse nån gång ibland. Det är väl bättre att försöka, än att tro att det är lönlöst. Bara man har realistiska förväntningar och inte tror att man kommer höra helt perfekt. Fast hoppas kan man ju alltid! Önskar dig lycka till, Gunilla!
Hälsningar Martina

10
Tinnitus / SV: Tortyren fortsätter..
« skrivet: 21 augusti, 2016, 21:08:13 »
När min sommar var som din förstod min läkare att alla små insatser var förgäves. Jag fick gentamycin insprutat och har steg för steg fått ett fungerande liv igen. När yrselattackerna försvann kändes tryck, lock och konstant hög tinnitus som en barnlek. Man vänjer sig... Så länge jag ständigt blev utslagen med anfall var livet pest. Nu lever jag igen och ser på de kvarvarande besvären med lätthet. För det mesta iallafall. För känner jag efter och tycker synd om mig själv sprutar tårarna, så det är bättre att tänka annorlunda. Annars blir livet ännu tristare. Kämpa på! Med tiden blir det bättre - om förstående läkare hjälper dig. Håller tummarna för det!! Kram Martina

11
Behandlingar / SV: Ny upptäckt för meniere
« skrivet: 01 maj, 2016, 22:25:58 »
Intressant läsning. Men jag hade ju hoppats att Magnusson hade uttryckt sig annorlunda om yrsel och behandling. Meniereyrsel är ju inte direkt så överkomlig yrsel som ens den hemskaste formen av sjösjuka. Karusellyrsel med extremsnabb rotation är vad det är fråga om... Och det här med att man ofta blir döv vid den behandling som ges i nuläget är ju knappast detsamma som att det finns en risk.

12
Behandlingar / SV: Ny upptäckt för meniere
« skrivet: 01 maj, 2016, 22:15:39 »
Här är en kopia av texten:

Ny forskning öppnar för bättre behandling mot svår öronsjukdom
2016-01-28
Personer med Ménières sjukdom har hörselnedsättning, tinnitus och kan drabbas av akuta yrselattacker. Dessa kan uppträda när som helst i vardagen; på jobbet, i motionsspåret eller i matbutiken. En svår yrsel som påminner om sjösjuka.

– De som någon gång drabbats av sjösjuka vet hur fruktansvärt det är. Det är ett av de mest ångestladdade tillstånd man kan tänka sig. Man kan helt enkelt inte ta vara på sig själv, säger Måns Magnusson, professor i öron-, näs- och halssjukdomar vid Lunds universitet.

Forskare i Lund har nu med hjälp av en supermagnetkamera lyckats ta fram en forskningsmodell för att kunna studera sjukdomar i innerörat och utveckla en behandling mot Ménières sjukdom, en kronisk diagnos som uppstår vid en störning av vätsketrycket i innerörat.

– Innerörat är annars svårt att studera, då det sitter i skallbasen och de utrymmen vi är nyfikna på är enormt små. Men med hjälp av en magnetkamera på 9,4 Tesla kan vi nu se in i ett musöras minimala strukturer utan att skada djuret, berättar Måns Magnusson.

– Genom att skapa ett tillstånd som liknar Ménières sjukdom kan vi med magnetkameran följa sjukdomsförloppet och effekten av olika ämnen och mediciner på innerörat. Då kan vi se vilken behandling som har bäst effekt och därmed förhoppningsvis förhindra att besvären utvecklas. Det har inte gjorts tidigare på en levande individ, så det måste ses som ett genombrott för hörsel- och balansforskningen.

Ménières sjukdom drabbar mest kvinnor och män i medelåldern, men förekommer även hos yngre och äldre personer.

– Det är en sjukdom som kan vara invalidiserande och den kommer i skov. Den kan försvinna helt under ett par års tid, för att sedan åter komma tillbaka. Det finns patienter som drabbas av ett par attacker av svår yrsel i veckan och ett anfall kan vara mellan 20 minuter och tolv timmar.

– Den behandling vi idag kan ge patienter med Ménières sjukdom är vätskedrivande mediciner, kortisoninjektioner eller kirurgi. Men det är egentligen för behandling av symptom på yrsel och inte behandling för att bromsa själva sjukdomen. När det gäller kirurgi kan den dämpa eller ta bort yrseln, men ofta till priset av att patienten blir döv på det drabbade örat, säger Måns Magnusson.

– Tack vare ett samarbete mellan forskarna på Lund University Bioimaging Center, LBIC, Experimentell medicinsk vetenskap och Avdelningen för öron-, näs- och halssjukdomar vid Kliniska vetenskaper i Lund, går det nu att studera sjukdomsförlopp på försöksdjur och så småningom få möjlighet att erbjuda de människor som drabbas en ny behandling.

OLLE DAHLBÄCK

DEN VETENSKAPLIGA STUDIEN
Bakom den vetenskapliga studien, som är publicerad i tidskriften Hearing research, står Eva Degerman, professor i experimentell medicinsk vetenskap, René In´t Zandt, MR-forskare vid LBIC, Ann-Kristin Pålbrink, biomedicinsk analytiker och Måns Magnusson, professor i öron-, näs- och halssjukdomar.

13
Hörsel / SV: Ljudkänslighet
« skrivet: 10 november, 2015, 23:15:14 »
Erik, jag har ingen aning om KBT hjälper. Men stress och rädsla har jag ofta satt i samband med ökade besvär. Om man kan påverka sina känslor genom att tänka annorlunda har man kanske något att vinna. Jag provade KBT några gånger men hamnade hos en som inte hade koll på min sjukdom utan bara pratade acceptans, så jag kände inte för att hålla på, även om det också handlar om att acceptera. Hade jag "bara" haft den tinnitus jag har, hade jag nog varit knäckt vid det här laget. Men anfallen var så många och obehagliga att jag inte kunde se tinnitus som särskilt störande. Jag ville bara ha bort anfallen. Och nu när jag med hjälp av gentamycin fått bort dem har jag samma tankar om min tinnitus. Den är extremt stark och skiftar i antal toner och varianter, så jag får svårare att uppfatta ljud. Men jag fokuserar på nyttan istället. Det har blivit ett normalläge och när jag ska sova vänder jag tinnitussidan uppåt och vips är alla andra ljud borta. Jag sover gott tack vare min tinnitus. Jag antar att det spelar roll hur jag tänker. Det gör det ju i så många andra sammanhang. Så jag pepprar mig gärna med tankar jag har glädje av, för att få det försämrade livet att bli bättre. Sen kan jag ju drömma om det gamla bekymmersfria livet ibland. Men jag blir mest ledsen om jag börjar jämföra...

14
Hörsel / SV: Ljudkänslighet
« skrivet: 07 november, 2015, 19:12:45 »
Hej Erik!
Det första året med sjukdomen var jag oerhört ljudkänslig. Allt som lät var jobbigt och jag hade öronproppar mest hela tiden. Till slut fick jag eksem i hörselgångarna och tvingades vara utan proppar. Nånstans där vände det. För jag tvingades hitta nya strategier och bearbeta alla obehagskänslor som vällde in. Med tiden blev jag så bra på att ignorera ljud och finnas i min egen bubbla, där inget stör. Numera fixar jag allt tänkbart stök. Men plötsliga höga ljud får mig fortfarande att hoppa till. Men jag är ett proffs på att hantera läget efter år av träning. När det var som värst hade jag aldrig ens kunnat drömma om denna förvandling. Kanske kan någon få hopp eller rent av bli inspirerad... Önskar er alla lycka till!
Martina

15
Övrigt / SV: Undran
« skrivet: 28 juli, 2015, 17:09:03 »
Om man vill starta ett nytt ämne och är på startsidan kan man trycka på vilket ämne som helst, så ploppar det upp en blå ruta med texten "nytt ämne" både över och under inläggen. Men det vore ju bra om man såg en sådan ruta redan på startsidan. Det kanske finns något annat sätt också, som inte syns så tydligt...

Sidor: [1] 2 3