Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - yvonne.o

Sidor: [1] 2 3 4
1
Färdtjänst / Intyg till Färdtjänsten
« skrivet: 26 maj, 2019, 18:10:52 »
Hej tänkte ge lite info när man söker intyg till färdtjänsten Vi i menieregruppen har träffat färdtjänststyrelsen i Stockholms län.
Våran grupp frågade dom som arbetade med färdtjänstintygen,Vad man ska tänka på.?Svaret var följande:När man är hos läkaren så är det bra att läkaren själv skriver ett omdöme hur du som Menierare upplever din situation, förutom den sedvanliga pappersinfot som läkaren ska skriva Detta var väldigt avgörande hur  skrivelsen var gjord,ansåg gruppen, och det  fattades många gånger.Så detta var ett tips från oss, till er alla.Hoppas att det kommer att bli lättare att få Färdtjänst.Lycka till säger vi i gruppen tillEr  /Kram Yvonne.o.

2
Yrsel/Menière / Så ställs diagnosen Menieres sjukdom
« skrivet: 09 februari, 2019, 15:42:49 »
 :)Hej Lite info hur man ställer diagnos på Menieres sjukdom:
  Det finns inte någon specifik undersökning som visar om en person har Menieres sjukdom.Det viktigaste är istället den enskildes upplevelser av olika symtom.För att diagnosen Menieres sjukdom ska kunna ställas krävs att attacker av karusellyrsel,tinnitus och hörselnedsättning kommer samtidigt.Symtomen varierar under attackerna.

Det kan också göras undersökningar under pågående attack.Om det är frågan om menieres sjukdom ska ett hörseltest visa en hörselnedsättning i basen under attacken,följt av en återgång till normal hörsel när yrseln släpper.I samband med en attack kan läkaren även konstatera onormala ögonrörelser så kallad nystagmus-genom en särskild undersökning.

Andra symtom (till ex,fyllnadskänsla i örat och olika balansproblem) är vanliga, men behöver inte förekomma för att det ska varamenieres sjukdom.

Källan är:ett studie material från HRF.   Hoppas ni tycker detta var en bra info.Kram Yvonne.o.

3
Tinnitus / Tinnitus i böda öronen
« skrivet: 04 februari, 2017, 12:55:41 »
Hej allesammans. Jag har fåt ett stort problem som jag inte vet hur jag ska lösa Jag har alltid       haft Tinnitus i  båda mina öron30 år
dag som natt .Före  jul hände något som jag ej kan förklara. Eftersom jag lärde mig att lägga Tinnitusen bakom mig så reagerade jag inte så mycket
på det då.<<<<<men nu har det bara sprängt i båda öronen Två olika staka ljud i vardera öra.Hala  dagagrna  och nätterna .Jag börjar att bli orolig.
som tur så ska jag till hörselvården i slutet av månaden. Men vet inte om dom kan göra något.?Jag som trodde jag hade koll på min Tinnitus
Ja nu har jag skrivit av mig. Är det någon som har något bra tips så mottager jag det  gärna.
Sprängdfyllda öron Kram Yvonne O.

4
Länkar / Äggpulvret Salovum
« skrivet: 17 september, 2016, 21:19:54 »
Här kan ni läsa om Äggpulvret Salovum
www.omemed.se/Archive/infoPages/prodinfo/22512.pdf    Hoppas den ger er bra info.
Kram Yvonne O.

5
Övrigt / Är tillbaks igen
« skrivet: 26 juli, 2016, 10:08:00 »
               Hejsan allesammans!!!!!!!
Jag Har brutetet vänsterarmen.Fastnade i en grästuva när jag varit på våran kompost och kastat vissna blommor .På väg tillbaks fastnade jag i en grästuva och föll pladask rakt framåt nedåt med ansiktet först näsborrarna bara flödade och armen var bruten .så juli månad har varit jobbig med sjukhusvistelse och rehabställe.ska ta bort gipset om 14 dagar.Sedan kommer den verkliga rehabtiden att få igång allt igen.Så hela mitt sommarlov går åt .ja det var lite om mitt sommarlov.Kul att det har varit igång med olika frågor här .Ni är underbara.kram Yvonne.O

6
Behandlingar / Ny upptäckt för meniere
« skrivet: 30 april, 2016, 13:24:04 »
Hej
Har läst omen bättre behandling mot svår öronsjukdom.
Forskarna i Lund har nu med en supermagnetkamera lyckats ta fram en forskningsmodell för att kunna studera sjukdomar i inneörar och utveckla en behandling mot menieressjukdom,en kronisk diagnos som uppstår vid en störning av vätsketrycket i inneörat.Jag lägger ut länken till den .Ny forskning för bättrebehandling mot svåra öronsjukdomar www. med.lus.se/av faculty of medicine,lund uniiversitet   
Kram Yvonne O. Jag får komma tillbaks till rätt webbaderss imorgon.Natti Natti Kram Yvonne O.

7
Övrigt / Ha det bra
« skrivet: 24 februari, 2016, 15:22:42 »
 :)Hejsan Alla vänner!!!!
Ville bara önska er En god fortsättningen på Våren som snart är här
Kramis
Yvonne O.

8
Mediciner / Ny medicin
« skrivet: 20 februari, 2016, 16:27:39 »
Hejsan
Nu har det kommit en medicin som heter VERTISAL som man inte behöver licens till.Innehållets  bipacksedel säger att innehållet är den samma som Betaserc.Då blir det lättare att hämta ut den på valfritt Apotek.
Hoppas nu den blir likvärdig mot  Betasercen.
Hoppas att NI alla mår "Rätt" så hyvsat.
Vintervår kram Yvonne O.

9
Forskning / Rapport från Rom-konferens om Meniere
« skrivet: 14 november, 2015, 16:15:42 »
Professor Helge Rask Andersen medverkade som svensk representant vid en Menierekonferens i Rom nyligen. Här bifogas en rapport som vi fått från Helge. Vänliga hälsningar, Yvonne Olsen, ordförande i Meniereföreningen.

Hej Yvonne
Ja det var ett stort möte i Rom. Höll flera föredrag om vätskeomsättning i innerörat och våra fynd, anatomiska undersökningar samt ledde ett symposium om vestibulära implantat. I Geneve har man tagit fram ett balansimplantat som ska stimulera balansnerven hos patienter som har besvär av att inte ha någon balansfunktion i något öra. De har besvär med att fixera blicken när de går och allt hoppar. De har ingen s.k. vestibulo-oculär reflex. 12 patienter är opererade. De samarbetar med Holland och de använder ett implantat från Medel. Mitt Meniereimplantat fick jag inte visa ännu då det patenteras. Jag har tyvärr inte opererat någon patient ännu men det etiska tillståndet har vi. Ett stort problem i Geneve är att kunna operera in det så att inte hörseln försvinner. Mitt implantat kommer nog att kunna bevara hörseln men det är även ett CI.
För övrigt opererade många med saccuskirurgi vilket var lite märkligt. Man använder kortison i mellanörat i många länder. Gentamycin används också. Det var ett symposium om mältat havre. Bl.a har man funnit det antisekretoriska proteinet uttryckt i innerörat tillsammans med ett protein som heter aquaporin. Det har vi studerat och verkar ha betydelse för endolymfaproduktionen. Att de finns tillsammans kan ju tyda på att de samverkar på ngt sätt vilket skulle kunna förklara att mältat havre har effekt ibland. Mötet tog också upp andra aspekter kring inneröresjukdom som sudden deafness, genetik och historik.
Hälsn Helge

10
Tinnitus / Anteckningar från Föreläsningen om Alternativ medicin
« skrivet: 23 maj, 2015, 15:27:09 »
HRF Tinnitusföreningen
HRF Menièreföreningen
Föreläsning om ”Alternativ medicin – vad är det och hur verkar den?”
2015-05-21/Seija Bexar

Historik
Man vet inte när, var eller hur den alternativa medicinen uppstod. Troligen kom man underfund med att det fanns vissa punkter på kroppen som värkte och ömmade vid vissa sjukdomar och att samma punkter gav utslag vid samma sjukdomar. Genom behandling av dessa punkter kunde man påverka sjukdomen och eventuellt bota den. Kineserna har alltid haft en mycket god observationsförmåga, vilket man har belägg för i deras äldre konst och litteratur. Energi är ett grundbegrepp och allt är i grund och botten energi; t.ex. är materia en form av den.

Kinesernas kultur och vetenskap för 5000 år sedan, särskilt deras kunskap om natur och teknik, har stått så högt att vi idag inte kan göra oss något begrepp om hur det var möjligt för dem att veta allt som de kände till. På en del områden har vi ännu inte hunnit ifatt dem.
Under 27:e århundradet före vår tid kände kineserna till de periodiska växlingarna mellan dag och natt, samt jordens bana runt solen. De visste att jordaxeln hade en lutning som kunde beräknas med mindre än en grads avvikelse. Vid samma tid kunde kineserna blanda till en legering av koppar och aluminium. För drygt tusen år sedan beskrev Tchang Tsai utvecklingen av de s.k. spiralnebulosorna i världsrymden. Han konstaterade också att avståndet mellan dem ökar och att universum är i färd att expandera. Något som vi bara vetat i ca 100 år. Vid samma tid hade Kina byggt upp en pappers- och tryckeriindustri. Osv.

Det finns vissa fornminnen, bl.a. har man i gamla gravar funnit mycket spetsiga benskärvor och mycket spetsiga stenar. Eftersom stennålar också omnämns i våra äldsta skriftliga traditioner, räknar man med möjligheten att de använts redan i forntiden.

Akupunkturens stora klassiska verk, Nei Ching, tillkom under 28:e århundradet f.Kr. Boken kallas också ibland den Gula kejsarens bok. Nei Ching betecknar någonting i stil med intern medicin. I boken berättas att Gula Kejsaren klagar över att sjukdomar är så allmänt förekommande bland hans folk, och att de därför inte kan betala sina skatter. Han vill att de ska behandlas med nålar, eftersom mediciner inte tycks hjälpa.

Så småningom övergick man till kopparnålar då de var mer lätthanterliga. Vid denna tid kom man också underfund med att nålar var mest effektiva på sydlänningar, medan de som kom norrifrån helst skulle behandlas genom bränning a moxaplantan. Man försökte mera exakt lokalisera punkterna på kroppen och deras förbindelser, meridianerna, kraftlinjerna mellan punkterna som hör till samma organ, och började fullkomna pulsdiagnostiken.

Den indiska elefanten dirigeras av sin förare genom att denne sticker med en käpp på vissa punkter i huden och på så sätt inverkar på elefantens beteende. Detsamma gäller inte den afrikanska elefanten. Därför har man indiska elefanter på cirkusar.

Tao
Enligt kinesisk uppfattning var begynnelsen Tao, som var icke-materiell. Innan något hade funnits var Tao. Skapelsen började med att Te bildades ur Tao. Te skapade Yin och Yang, som i sin tur blev upphovet till och byggmaterial till allt som följde. Yin och Yang har bl.a. betydelsen mörker och ljus att jämföras med vår skapelseberättelse.
De fem elementen/akupunkturpunkter/meridianer

Femelementsprincipen
I det kinesiska systemet skapar fem element universums fortgående förändring. Energin Qi/elementen är i ständig rörelse och utveckling.
Chi-kraften strålar ut i fem olika riktningar: inåt, uppåt, nedåt och roterande. Elementen har fått sina namn efter företeelser i naturen som rör sig i motsvarande riktningar.
Trädet med sin expansiva kraft rör sig utåt
Metallen som är sammandragande rör sig inåt
Elden med sina flammor rör sig uppåt
Vattnet som faller som regn rör sig nedåt
Jorden roterar
Elementen är kopplade till planeterna, årstiderna, väderstrecken, dygnsrytmen, färger och former, våra sinnen och känslor.

De linjer som förbinder akupunkter som tillhör samma organ eller funktion kallas meridianer. Sjukdom i organet leder till symtom i punkter längs denna meridian och inte någon annan. Punkterna påverkar organet på exakt samma sätt som organet påverkar punkterna.

Grundenergier: Yin – Yang. Yin och Yang är motsatta krafter som hela tiden kämpar mot varandra, men samtidigt betingar varandra. De kan inte existera var för sig. De är inga absoluta begrepp, de är alltid relativa, och i varje enskilt fall bör man precisera i vilket sammanhang något är Yin eller Yang.
Yin – Yang – motsatser
Yin   Yang
Feminin   maskulin
Kall   varm
Negativ   positiv
Bevarande (konservativ)   föränderlig
Utvidgande    sammandragande
Fullföljande   begynnande
Bestämd   obestämd
Responsiv (tillmötesgående)   aggressiv
Skugga    sol
Nord   syd
Inre   yttre
Tom   full
Mörk   ljus
Under   över
Tung   lätt
Jord   himmel
Materia   energi

Akupunkturens diagnostik syftar till att undersöka dessa energier. Energicirkulationen är den väsentligaste av organismens funktioner och avgörande för hälsa och sjukdom. En rubbning av energicirkulationen ger upphov till sjukdom. Undersökningen av denna rubbning är huvudsyftet med varje diagnostik, och korrektion av rubbningen är det grundläggande syftet med varje behandling.

Energin går runt, runt i kroppen. I stort sett skall den vara jämnt fördelad i kroppen, men för varje tid finns det ett maximum, och detta maximum förflyttar sig i en mycket bestämd rytm. Maximum förflyttar sig som en våg i havet och uppehåller sig i varje meridian i två timmar. Tolv timmar senare har meridianen sitt minimum av energi, också det i två timmar.

Klockan    Maximal tid för   Minimal tid för
11-13   hjärta   gallblåsa
13-15   tunntarm   lever
15-17   blåsa   lunga
17-19   njure   tjocktarm
19-21   cirkulation   magsäck
21-23   trippelvärmare   mjälte
23-01   gallblåsa   trippelvärmare

01-03   lever   tunntarm
03-05   lunga   blåsa
05-07   tjocktarm   njure
07-09   magsäck   cirkulation
09-11   mjälte   trippelvärmare

Energicirkulationen följer alltid detta mönster. När den stannar är livet slut.

De faktorer som påverkar vår energi är av två slag: yttre och inre.
De viktigaste yttre faktorerna är: dygnsrytmen, årsrytmen, väderlekstyperna, månfaserna och andra kosmiska faktorer (t.ex. solfläcksaktivitet).
De viktigaste inre faktorerna är livsfaserna och de olika psykiska tillstånden och stämningarna (ilska, glädje, grubbel, sorg, ängslan och rädsla).

Bakterier finns överallt och hela tiden. Vi blir sjuka när vi inte har tillräckligt med energi att hålla dem ifrån oss. En japansk forskare har sagt om organismen som blir invaderad av bakterier: ”Det är inte invasionen som är sjukdomen, utan den svaghet som inbjuder till invasion.” Vår energi kan normalt hålla stånd mot dessa bakterier men den kan försvagas av ett eller annat och ge upphov till sjukdom.

Kineserna säger: ”Bara en sjuk människa kan bli sjuk.”

Två grupper av organ: Yin – lagringsorgan och Yang – arbetsorgan
Till varje element hör två organ, ett från vardera gruppen:

Element   Yin   Yang
Eld (kejsare)   hjärta   tunntarm
Vatten   njure   urinblåsa
Eld (minister)   cirkulation   trippelvärmare
Trä   lever   gallblåsa
Metall   lunga   tjocktarm
Jord   mjälte/buk-   magsäck
   spottkörtel

Varje meridian har förutom sin materiella, fysiska uppgift också en icke-materiell, psykisk eller intellektuell uppgift.

Diagnostik
Diagnostiken kan enligt klassisk tradition uppdelas i fyra komponenter: att se, att höra, att fråga, att känna.

De olika organen har sina speciella områden i ansiktet och även på andra ställen av kroppen. Sjukdom förorsakar färgförändringar av huden. Den färg som ersatt hudens naturliga färg blir synlig på ett annat organs område om organet har angripit det andra organet med sin energi.

Man lyssnar på patientens röst, hans andetag, hjärtat och ofta också på magen. Man lyssnar inte bara på vad patienten säger utan också på det han inte säger.

Man känner på muskler, bedömer deras konsistens, tryckömhet och ev. stramhet. Pulsdiagnostik
Kroppsrörelser
Svettas patienten – är svetten varm eller kall

11
Forskning / Helge Rask Andersens föreläsning
« skrivet: 03 maj, 2015, 12:26:53 »
Minnesanteckningar av Margareta Eriksson från Helge Rask Andersens föreläsning 26/3 för Meniereföreningen i Stockholms län.

Meniereföreningen arrangerade ett föredrag med Helge Rask Andersen som föreläsare,han är verksam på öronkliniken på Akademiska Sjukhuset i Uppsala.
Helge är en fantastiskt bra föreläsare, tålmodig och god lyssnare, dessutom bra på att förklara. Hoppas att det blir en ny föreläsning  i höst!
Jag gör inga anspråk på att noteringarna är korrekta eftersom det är svårt att följa en föreläsning som blandas med frågor.
Efter inledande presentation av sig själv visade Helge bilder på innerörats funktion i stor förstoring (elektronmikroskopi?). Fantastiskt att på bild se hur Menieres sjukdom fungerar!
Menieres sjukdom leder sällan till dövhet men om dubbelsidig  Meniere uppstår och leder till dövhet,lyckas det ofta med Cochleaimplantat .
Kriterier för Menierediagnos: Rotatorisk yrsel, Tinnitus, Hörselnedsättning (oftast fluktuerande), tryck i örat = lockkänsla.
Symptom
•   En del får droppattacker (Tumarkins  otolithic crisis).
•   Lermoyes syndrom, där hörseln förbättras efter yrsel.
•   Ökad prevalens av migrän hos Menierepatienter (30%).
•   Fluktuerande bashörselnedsättning utan yrsel.
•   Bara yrsel utan hörselnedsättning.
•   ELVAS = ny sjukdom hos barn i säcken som kan ses med röntgen.
•   Sjukligt sänkt hörseltröskel som går att justera med dagens hörselapparater.
Det finns 35000 nervtrådar till örat och 1500 nervtrådar till ögat. Balansen påverkas av balansorgan, syn och muskulatur.
Behandlingsalternativ
•   Information!
•   Operera bort hörsel och balansnerv vilket leder till dövhet men kan kompenseras med Cochleaimplantat. Hjärnan fixar snart balansen med träning.
•   Undvika salt. Urindrivande medicin (svårt med evidens) Eventuellt vätskas endolymfa ut ur säcken. Eftersom Na och K samarbetar vid urindrivande medicinering ska K-nivån kontrolleras regelbundet.
•   Undvika stress. Stress påverkar Meniere men stress orsakar inte Meniere. Stress påverkar också vätskeutsöndring men det är olämpligt med exempelvis Stesolidbehandling eftersom balansfunktionen då försämras (avslappad muskulatur).
•   Betaserc-behandling har ej visad evidens för effekt.
•   Menick (masserar trumhinnan).
•   Ginko Beloba (effekt på blodcirkulation).
•   Äggpulver (innehåller inre sekretorisk faktor). Salovum kan fås på grönt recept av dietist.
•   Gentamycin påverkar balans och hörselceller och kan orsaka dövhet.
•   Saccus metod medelst kirurgi är ineffektiv. Placeboeffekt (70% placeboeffekt visad i en Dansk studie).
•   Cochleaimplantat med tre balanselektroder.
•   Nervavskärning.
•   Cortisonbehandling – dålig evidens i två olika studier.
•   Proklorperazin – supp (Pryperon t.ex).
•   Karbamid /Urea - 20g löst i vatten (har kraftig osmotisk effekt som drar ut vätska).
•   Aquaporiner = vätsketransportör som det forskas på.
•   Cochleaimplantat och el-stimulering  minskar Tinnitus.
•   Arlevert 1x3 tabletter (Ca-blockerare och antihistamin).
•   Prostaglandin-behandling = latanoprost.

Medicinsk prövning av latanoprost.
Latanoprost sänker trycket i ögat vid starr.
Latanoprost har eventuellt samma effekt i båggångar och säcken.
Latanoprost injiceras genom trumhinnan för vidare transport till och genom ovala fönstret.
Eventuellt sker resorption av endolymfa (bindvävsuppluckring).
Testmarkörer i prövningen är mätning av hörselnedsättning med hjälp av audiogram. Tinnitusbedömning genom självskattning.
 I musmodell för Latanoprost har stor effekt visats. Man kan se svullnad med hjälp av röntgen / magnetröntgen.
Gadolinium?
Resultat av pågående prövning lämnas i höst.

Lösningar i framtiden.
Mer forskning på innerörat.
Lösa problemet vätsketransport.
Sacchus har central roll i Menieres förlopp.

Vid pennan Margareta Eriksson.

12
Övrigt / Betaserc och Arlevert
« skrivet: 11 mars, 2015, 13:47:04 »
 :)Hej
Min undran är:Det värkar som en del får både Betarec och Arlevert   Betasercen ökar blodgenomströmmningen i kroppen.  Arlevert är ju ett histaminpreparat.Jag förstår inte????
Kan någon kunnig på det medicinska planet förklara detta för mig.
Har oxså "hört" att man börjar ta bort Betaserc och istället får Arlevert: Visserligen har den medicinen en bra påverkan om man mår illa.
Ja som sagt var Jag vill ha hjälp och reda ut detta Så HJÄLP mig!!!!!!!
 ??? ??? ???
Kramar
Yvonne.o

13
Forskning / Föreläsning
« skrivet: 11 mars, 2015, 12:23:18 »
 :) Hejsan
Ville bara säga att alla är Välkomna den 26/3 och lyssna på Professor Helge Rask Andersen från Uppsala.Han kommer att ta upp det senaste inom Meniere bl.a Om Latanoproststudien som påfår i hela Sverige
SE annonens på översta sidan.
VÄLKOMNA!!!!!!
Styrelsen

14
Länkar / Migränrelaterad yrsel
« skrivet: 02 januari, 2015, 14:09:44 »
 :)Hejsan Igen

På den här wbbsidan ´kan ni läsa mer om migrän-yrsel
www.yrsel.com/portal/content/wiew/112
Denna artikel tycker jag är väldigt bra. Överhuvudtaget är www.yrsel,com mycket informativ plats.
Kramisar Yvonne.O :)


15
Länkar / Symtom/huvudvärk/migrän/tinnitus
« skrivet: 02 januari, 2015, 13:44:01 »
 :)God Fortsättning på det nya året 2015!
Här kommer en webbsida om huvudvärk/migrän/tinnitus från naprapatcenter:
www.naprapatcenter.se/besv%C3%A4r-symtom/huvudvark-migran-tinnitus
Hoppas ni finner något som är bra
God Fortsättning

Yvonne.o

Sidor: [1] 2 3 4