Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Visa inlägg - yvonne.o

Sidor: 1 2 [3] 4
31
Yrsel/Menière / Känslor
« skrivet: 10 maj, 2014, 13:40:05 »
Koncentration
Cirka sju av tio med svårare tinnitus har koncentrationsproblem. Yrsel och ostadighetskänsla ökar svårigheten att rikta uppmärksamheten, att behålla och att skifta den, och förmågan att bearbeta och minnas information. När vi blir medvetna om detta så kan vi lära oss att inte ställa för stor krav på oss själva. Vi har fullt upp med sjukdomen och får acceptera att vi inte längre kan prestera i samma omfattning som tidigare. Ofta får vi lägga ribban lite lägre och ta ansvar för att sjukdomen begränsar. Kanske behöver vi mer tid för olika uppgifter än tidigare. Pauser och ett lugnt tempo hjälper koncentrationen. När vi är utvilade och avslappnade är det lättare att uppmärksamma och att komma ihåg.

Viktigt: Öva dig på att fokusera, minska de dagliga kraven på dig själv, reducera stress och skriv lappar för att hjälpa minnet.
Ja det var lite ny information.
Kramar Yvonne o :)

32
Forskning / Stamceller ger hopp för döva
« skrivet: 04 maj, 2014, 23:54:42 »
Allers hade denna insändare i sin tidning.
Stamceller ger hopp för döva:
En kombination av stamceller och hörselinplantat,
ger nytt hopp för döva. Med hjälp av så kallade cochleainplantat kan döva och personer med kraftigt nedsatt hörsel uppfatta tal.
Nu hoppas  forskarna att en kombination med stamceller ska förbättra resultaten så patienterna får ännu bättre och vidare hörselregister.
-Stamcellsstudier på möss har visat lovande resultat ,säger proffesor  Helge Rask Andersen på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Metoden
ska studeras i ett EU-projekt som kommer att pågå under fyra år .Forskare i Uppsala ska bland annat ta framstamceller från hårceller och nervceller i mänskliga öron ,för att se om dessa kan användas för att behandla dövhet.

Detta låter oerhört spännande tycker jag
Kramar Från Yvonne o :)

33
Forskning / ForskningHämta uppgifter från Yrsel/Meniere
« skrivet: 04 maj, 2014, 15:23:32 »
    Hejsan
Hitta lite forskning från Ämnet Yrsel/meniere där jag skrivit lite
Kram Yvonne

34
Yrsel/Menière / Forskning
« skrivet: 01 maj, 2014, 21:31:31 »
Forskning
Anne-Charlotte Hessén Söderman, biträdande överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm doktorerade på Menières sjukdom för några år sedan. Hon såg känslomässig stress som en utlösande faktor för anfallen. Ett gräl med partnern kan trigga en attack, men att springa efter bussen påverkar inte sjukdomen.
http://www.avhandlingar.se/avhandling/0ffa43aed5/

Svensk grundforskning har lett till upptäckten av det protein, Antisekretorisk Faktor (AF), som hos råtta ger motståndskraft mot diarrésjukdom. Upprepade studier på människa har bekräftat detsamma och även visat att protein AF finns i merparten av kroppens organ.
En intressant observation är att diarréanfall ofta inträffar samtidigt med Menière-attacker. Antisekretorisk faktor (Af) finns som flingor SPC Flakes, och som äggpulver Salovum receptfritt på apotek.
Den goda effekten av AF vid Menières sjukdom dokumenterades tidigt av Per Hanner, Docent, ÖNH-kliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Göteborg.
På ett symposium år 2004 sammanfattade han sina fynd så här:
”Menières sjukdom kan bero på ett ökat vätsketryck i innerörat. De potenta antisekretoriska egenskaperna hos AF har därför undersökts. De kliniska erfarenheterna visar att AF-behandling med SPC-Flakes kan insättas på ett tidigt stadium. Patienter som inte svarar kan eventuellt bli hjälpta med tillförsel av höga AF-doser med Äggulepulver B221 (Salovum).
Nanoteknik är bland det allra hetaste i vetenskapsvärlden idag. Området ligger i gränslandet mellan kemi, fysik och biologi. Allt fler medicinska forskare runt om i världen tar till sig tekniken. Nanopartiklar är så små att det krävs en miljard av dem för att fylla ut punkten i slutet av den här meningen. EU har satsat nära 100 miljoner på ett projekt som kallas Nanoear. 23 olika europeiska forskargrupper deltar i projektet som är kliniskt inriktad grundforskning. Försöken går ut på att nanopartiklarna söker upp en förutbestämd cell i innerörat för att binda till sig den och där avge ett läkemedel som utsöndras.
Tips: Forskning:
•   Nanoforskning: http://www.hrf-sthlmsdistrikt.se/nanoforskning/
•   Nanoforskning: http://io9.com/5876669/ultra+tiny-nano+ear-can-hear-bacteria-and-viruses
•   Tuggapparaten och nackrosetten – Assar Bjorne: http://www.yts.se/swedish/artiklar/pvp4.pdf
•   Medicinsk teknik – Bättre bett bra mot Ménières sjukdom: http://www.yts.se/swedish/artiklar/pvp1.pdf
•   Clinical Electrocochleography in Menière’s disease: http://www.avhandlingar.se/avhandling/196485a1c9/
Ja Nanoforskningen är i hetluften
Hjärtekram
Yvonne.o

35
Yrsel/Menière / Avslappning
« skrivet: 01 maj, 2014, 21:18:29 »
Avslappning
Efter ett anfall börjar återhämtningen. Den kan ta timmar eller dagar innan man känner att man är tillbaka i sig själv igen. Avslappning är A och O för att komma i fas.

Lär känna dina muskler och skillnaden mellan en spänd/avspänd kropp. När vi har balanssvårigheter är det vanligt att vi går och spänner oss för att hålla balansen. Yrselbesvären stressar och det är lätt att börja andas ytligt. Ofta är vi inte medvetna om det. Då gäller det att bli observant på andningen och medvetet börja djupandas igen, långsamt med magen. Tänk på din andning i vardagen, när du promenerar, sitter bekvämt i soffan, står i köket eller matkön. När du kommer på det, ta några djupa andetag och gör det till en vana.
Att lära sig avspänning tar tid och kräver tålamod. Ofta behöver vi hjälp att hitta våra spända muskler och att uppleva skillnaden mellan spänt och avspänt. Vi rekommenderar att ta hjälp av en sjukgymnast som kan yrsel. (Se under rubriken ”sjukgymnast” för mer information om vad en sjukgymnast kan hjälpa till med.)

Tips:
•   Apoteket har avslappningsband som man kan lyssna på hemma i lugn och ro. Även band/cd:n med naturljud hjälper många att koppla bort ljuden en stund och att somna på kvällarna. Naturljud kan vara vattenporl, fågelsång eller vindens brus i trädtopparna.
•   I Stockholm kan man köpa ”naturljud” på t.ex. Vattumannens bokhandel eller via Internet:
http://www.vattumannen.se/
http://theta.jetshop.se/naturljud-c-143-7.aspx
Hoppas ni hittar något som kan hjälpa er
Hjärtekram
Yvonne

36
Behandlingar / Alternativa behandlingar
« skrivet: 21 april, 2014, 20:26:03 »
   Hej
Tänkte ta upp lite om alternativa behandlingar .Dom är ju ganska många T.ex Akupunktur ,gingo biloba,  indisk huvudmassag ,Kiropraktik ,Massage  ,Zonterapi/Reflexologi Reki ,Öronljus.
Idag tänkte jag ta upp om Akupunktur:Många söker hjälp från en akupunktör i första hand för spänningshuvudvärk, smärta ,trötthet, allergier, tinnitus osv ,och som tinnitus-yrseldrabbade har vi alltid spända nackar och axlar.Akupunkturen grundar sig på akupunkturpunkter som ligger längs 12 medianer, kanaler.Den utgår från balansen mellan yin och yang och läran om de fem elementen(eld, jord, metall, vatten, och trä)
När det uppstår obalans mellan dom fem element och mellan yin ock yang så blir man sjuk.
Akupunkturpunkterna  retas med nåla eller moxa centrala nervsystemet och endofinerna Efter en akupunkturbehandling känns musklerna ofta mjuka och avspända. Du kan också känna dig törstig och bli lite trött eller upprymd.
Det är bra om du dricker vatten och vilar efteråt. Ett helande behöver sin tid så förbered dig och ge inte upp om du tycker att du inte upplever förändringar de första gångerna .Ge det tid  det tar och samråd med din terapeut om vad hon/ han anser vara en rimlig behandlingsperiod och vad du är beredd att satsa för ditt välmående ,Många med Menieres   sjukdom svarar positivt på akupunkturbehandlingar.

Tips:Försäkra dig om att akupunktören har minst en 3-årig utbildning i akupunktur samt en grundmedicinsk utbildning .Gå in och titta på följande webb adress   :                     http://www.akupunkturforbundet.se.    Lycka till
Kram Yvonne o

37
Behandlingar / Betaserc
« skrivet: 21 april, 2014, 15:22:24 »
Hej, här kommer litet mer information om Betaserc:
Yvonne O

Betaserc måste godkännas av Läkemedelsverket och hör till medicintypen ”histaminanaloger”. Den innehåller betahistin och tas i tablettform för att öka blodgenomströmningen i innerörat och för att minska tryckökningen. Den dämpar yrseln. För många som är drabbade av Menières sjukdom är Betaserc skillnaden mellan att isolera sig och att kunna delta i det vardagliga livet.

Vanliga biverkningar kan vara illamående, matsmältningsbesvär och huvudvärk.

Viktigt: Informera din läkare om du har haft magsår eller om du har astma. Sluta ta Betaserc om du får allergiska reaktioner som röd eller knottrig hud eller inflammerad, kliande hud, svullnad av ansikte, läppar, tunga eller hals, sänt blodtryck, medvetslöshet eller andningssvårigheter.38
Övrigt / Information om Meniereföreningen
« skrivet: 10 april, 2014, 23:02:12 »
HEJ Idag har jag och vice ordf varit på Karolinska sjukhuset i Solna och informerat en rehabgrupp  som gick och ficklära sig " Hur det är att leva med denna sjukdom" och mycket därtill
Det var 6patienter.#killar och #tjejer från åldern 23-60.Det var en mycket öppen och trevlig grupp .Känns givande när man kan hjälpa nyinsjuknande i denna mycket knepiga sjukdom,som ibland sätterSTOPP för mycket ;)
Hjärtekram Yvonne o

39
Yrsel/Menière / Läkemedel -yrsel
« skrivet: 15 mars, 2014, 14:14:43 »
      Hejsan Alla mina vänner!
Tänkte ta upp lite om läkemedelyrsel.

Biverkningar
Många läkemedel har yrsel som biverkan; det kan vara ett nytt läkemedel, eller när man slutar efter långvarigt användande, eller att man tar för höga doser. Till och med läkemedel mot åksjuka kan ge yrsel när man använder det en längre tid. Flera olika läkemedel tillsammans kan påverka varandra och ge biverkningar.
Vi påverkas olika av läkemedel beroende på ålder, dosering, blodtryck, kroppskonstitution och hur njurar och lever fungerar osv.

Vid läkemedelsutlöst yrsel är det inte vanligt med karusellyrselattacker.

Nedanstående läkemedelsgrupper kan orsaka biverkningar med yrsel som symptom:
•   Flera hjärtmediciner, blodtryckssänkande medel, vätskedrivande medel mot kärlkramp
•   Medel mot depressioner och psykoser. Lugnande medel och sömnmedel
•   Medel mot inflammation och smärtstillande
•   Medel mot epilepsi
•   Medel mot Parkinsons sjukdom
•   Starka antibiotika i höga doser och cellgifter ”cytostatika”
•   Litiumsalt
De ovanstående läkemedelsgrupperna kan orsaka följande:
•   Störningar i balansorganens funktion
•   Störningar av samordningen av balanssignalerna i lillhjärnan och i hjärnstammen
•   Störningar av kopplingen mellan ögonens rörelser och balansorganen
•   Störningar i blodtrycksregleringen
•   Störningar i kroppens saltbalans
Symptom:
•   Diffus ostadighets- och osäkerhetskänsla
•   Hörselnedsättning, tinnitus, koordinationssvårigheter, balansproblem och plötsliga fall
•   Störning i blodtrycksregulationen (det ger svartnande- och svimningskänslor när man reser sig upp från sittande till stående)

Viktigt: Ta kontakt med din läkare om du har biverkningar från läkemedel!

Tips: Läs mer:
Läkemedelsbiverkningar: http://epi.vgregion.se/sv/Lakemedel-i-Vastra-Gotalandsregionen/Patientinformation/Sa-fungerar-lakemedel/Lakemedelsbiverkningar/
Läkemedelsboken: http://www.lakemedelsboken.se/pdf/L%C3%A4kemedelsbiverkningar.pdf
FASS: http://www.fass.se/LIF/lakarbok/lakemedelhalsa_artikel.jsp?articleID=18365


40
Yrsel/Menière / Drabbad av Meniers sjukdom
« skrivet: 23 februari, 2014, 13:29:07 »
 Att bli drabbad av Menieres sjukdom är en omtumlande upplevelse som skapar oro och stress.
Ingenting är längre detsamma .Ingenting är längre självklart och man kan känna sig hjälplös i många situationer.Självförtroendet kan försvinna helt och man vågar sig inte ut längre.
Ett plötsligt anfall ändrar vardagen och all planering får läggas åt sidan .Omgivningen kanske tycker att vi överdriver då vi mellan anfallen ser ut som vanligt och beter oss som vi brukar.Ibland kan det gå dagar,månader och år mellan anfallen och och när yrselperioden plötsligt börjar igen så har vi ingen beredskap och har inte kunnat förbereda oss.
Det som inte syns är att sjukdomen har förändrat oss och skakat oss i grunden .Sinsemmellan brukar vi ibland säga att vi har blivit personlighetsförändrade på grund av detta.
Vår utmaning är att skapa en fungerande vardag med yrseln i bakhuvudet.
VIKTIGT: Enkla förändringar i livsstilen kan förbättra vardagen avsevärt :motion vila ,reducerat saltintag ,minska din stress och minimera att utsätta dig för höga ljud/buller.
Tips: Läs mer om sjukdomen:
        HRF:S broschyr om menieres sjukdom http://www.hrf.se/upload/material/meniere_pdf_pdf
        Karolinska Universitetssjukhuset: http://www.karolinska.se/Verksamheternas/sjukdomar-tillstånd--besvar/Oron-nasa-munhala--hals/Oron/ Yrsel-och balanssjukdomar/Menieres-sjukdom       
 Hjärtekramar Yvonne o

41
Yrsel/Menière / När du fått diagnosen Menieres sjukdom
« skrivet: 02 februari, 2014, 22:24:56 »
Hej allesammans
När man har fått diagnosen Menières sjukdom, är detta viktig hjälp som man bör kunna få, helst inom ramen för en individuell rehabiliteringsplan.
•   Information om att sjukdomen kan vara kronisk
•   Information om alla behandlingsformer, för- och nackdelar
•   Information om alternativa behandlingsformer, t.ex. akupunktur
•   Stresshantering
•   Kontakt med ett team som kan problematiken och består av:
- läkare med kompetens för yrsel
- öron-näsa-halsläkare
- psykolog
- kurator
- sjukgymnast
- psykiater
- dietist

kram Yvonne O

42
Övrigt / Spam
« skrivet: 31 januari, 2014, 18:12:54 »
 Jag måste beklaga att vi fått in så mycket spam,och många obehagliga bilder.
Har man ett öppet forum så får man räkna med det .Annars måste vi börja med att man MÅSTE registrera sig.
Så jag beklagar,men försöker få bort det så fort jag kan.
Hjärtekram YvonneO :'(


43
Yrsel/Menière / Droppattack
« skrivet: 23 januari, 2014, 22:04:39 »
Hejsan
Ville tala om för er som har droppatacker.Vad händer i kroppen?.Jo, Plötsligt kan man ramla ihop utan förvarning och utan medvetandepåverkan.Man tappar balansen och faller handlöst till
marken eller golvet.Man hinner tänka Jag ramlar men oförmögen att ta emot sig.Det har blivit kotrslutning i balansorganet. Muskulaturen förlorar tonus,den muskelspänning som normalt finns i en muskel som är viktig för kroppshållningen. Ibland har man haft menieres sjukdom ett bra tag  Efteråt känner man  en stor oro, ibland illamående, som kan hålla i sig i flera timmar.Då gäller det att vänta tills allt lugnat ner sig och att VILA
Hoppas detta kam vara lite till hjälp!!!!
Kram
Yvonne o

44
Övrigt / FLYTTAD: Gamla klotterplanket
« skrivet: 05 januari, 2014, 11:17:18 »

45
Hörsel / EU-projekt om stammcellsforskning
« skrivet: 27 december, 2013, 15:37:44 »
                 Hejsan  :D
Kan stammceller i kombination med Cochleaimplatat återskapa bättre hörsel????
Det ska forskare i Uppsala under ledning av HELGE RASK-ANDERSEN försöka ta reda på.

Forskarna vid Akademiska sjukhuset i Uppsala medverkar nu i ett nystartat EU-projekt.
Forskarna vill genom att kombinera stamceller med cochleaimplantat,Ci återskapa mer och bättre hörsel.
Målsättningen är att en kombination av Ci och stamceller ska göra att även andra delar av hörseln återställs.
Projektet kallas OTOSTEM och ska pågå under fyra år och involverar åtta forskargrupper bl.a   Tyskland,Frankrike,Schweiz,och Usa
Helge Rask_Andersen säger att vi här i Sverige fått anslag för det här och vi är i full gång med att nyanställa en doktorand. Vi kommer
även samarbeta med doktor Katsuhiko Hayashi från Kyoto i Japan som är världens främsta forskare.
Stamceller är icke-specialiserade celler.
Forskarna försöker av dessa odla fram hörselceller som går att transplatera
Lycka till säger jag
Yvonne O

Sidor: 1 2 [3] 4