Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - yvonne.o

Sidor: 1 [2] 3 4 ... 26
16
Yrsel/Menière / Trötthet och Osäkerhet
« skrivet: 02 april, 2019, 13:27:20 »
TRÖTTHET:.
Vid beskrivningen av vad yrseln ledde till påtalade patienterna TRÖTTHET vilket citat är exempel på.
"Efter en attack så känns det som om jag inte skulle ha sovit på en hel vecka och det tar ibland flera dagar innan jag hämtat mig helt".
"Jag blir så trött eftersom jag måste tänka på allt jag gör"
"För att hålla sig uppe så spänner man sig på ett speciellt sätt så man blir jättetrött"
" Jobbade halvtid fyra timmar och sen hem och sov två timmar -helt slut

OSÄKERHET:
Upplevs också som ett stort problem, vilket följande citat visar:

"Hade jag inte haft yrsel så hade jag varit kaxigare helt enkelt,den gör mig osäker"


"Jag skulle kunna tänka mig att vad alla yrselpatienter har gemensamt är den osäkerhet som smyger sig på en"17
Yrsel/Menière / Att leva med yrsel-patienternas egen beskrivning
« skrivet: 02 april, 2019, 13:04:28 »
Hej lite info hur patienterna upplever sin yrsel.
PATIENTERNAS UPPLEVELSE AV SIN YRSEL:
TVÅ HYVUDTYPER:nr1
Själva yrseln hade patienterna svårt att entydigt beskriva den men grovt kan den delas upp i två hyvudtyper:Antingen attackvis förekommande rotatorisk "Karusellartad" med illamående kräkningar där man ibland kunde ha en föraning om att attacken skulle komma men lika var man oförberedd.
Detta beskrivs av en patient på följande sätt:
"Det börjar snurra först lite sakta och sen åker man karusell .omgivningen snurrar runt,runt,runt,jag mår illa varje gång kräks fruktansvärt,rena gallan-man tömmer ut sig helt i flera timmar-när karusellkänslan avtar tar det ytterligare några timmar innan man kan stå på benen, ostadig  i huvudet i flera dar-det känns att balansen är störd och återhämtningsperioden är varierande lång"
Nr2:
Efter ständiga gungningar/ostadighetsbesvär eller obehag av varierande styrka:
"Som att bli sjösjuk och gått ifrån båten men uppleva kvarstående effekter, det gungar fortfarande trots att man går på fast mark-så känns det hela tiden.
"ostadigt,  svajikt  ,när  man är koncenrationsrubbad  helt enkelt-det är inte så skarpt och klart längre-vickighet"
Vissa av patienterna hade både attacker och ständiga besvär.
info källa var Ks lär ut om YRSEL Författaren till patient beskrivningarna var:Barbro Mendel.
 hoppas ni tyckte det var intressant / Yvonne Olsen


 

18
Yrsel/Menière / Att leva med Menieres sjukdom
« skrivet: 03 mars, 2019, 00:41:48 »
1.ATT LEVA MED MENIERES SJUDOM:
Isolering är inte ovanligt bland personer som har Menieres sjukdom
Oron för att få en yrselattackoch må illa ute bland andra människo rär svårt att hantera.Då är det lätt att börja undvikasociala sammnkommster,offentliga sammanhangoch,i vissa fall,även gemenskapen med de närmaste.Meniere begränsar alltså  den personliga friheten.

Men det finns också många som har beslutat sig för att INTE låta sjukdomen och oron för vad som "kan hända" styra  hela tillvaron.Som en kvinna med Meniere säger:"DET HÄNDER ATT JAG DRAR MIG FÖR ATT GÅ TILLCAFERERIAN PÅ JOBBET OCH HÄMTA KAFFE;AV RÄDSLAN FÖR ATT TAPPA BRICKAN:MEN SEDAN TÄNKER JAG:"ÄN SEN DÅ:OM JAG TAPPAR KAFFET:"VÄRRE ÄN SÅ BLIR DET INTE;OCH SÅ HÄMTAR JAG KAFFET"

HRF.frågade några elever med meniere om vad som är viktigast för att klara vardagen .Deras  råd var detta:

VÅGA: en del dagar är bättre än andra .Passa på att våga göra lite mer då.  Gå ut, Träffa folk och vårda sitt sociala umgänge .En man med meniere säger:"JAG HÖR DÅLIGTOCH HAR SVÅRT ATT HÄNGA MED NÄR FLER TALAR;TEX VID MIDDAGAR OCH ANDRA TILLSTÄLLNINGAR NÄR DET ÄR MYCKET FOLK. MEN DET ÄR MYCKET BÄTTRE ATT VARA MED UTAN ATT VARA DELAKTIG ÄN ATT INTE VARA MED ALLS"

VAR ÖPPEN OM SJUKDOMEN:  DET  blir lättare om du berättar för familjen, vännerna, arbetskamraterna -ja alla du träffar regelbundet .Genom att tackla svårigheterna tillsammans med andra blir det mesta lite lättare, både  praktisk och känslomässigt.

TA DET LUGNT:      Lyssna  på dig själv:Hur mår jag idag? unna dig att koppla av och se till att du har ett vardagsschema som tillåter dig att varva ned .stress är inte bra för någon ,men  än mindre för den som har  meniere.

HA EN PLAN:     Kräkpåse som du köper på(apoteket)Även mobil, menierekort  kan beställas på HRF .Även  en plan på" VADGÖR DU OM DU FÅR EN YRSELATTACK"(visa ditt menierekort ,där det står ditt namn mobil vem du ska ringa Att du vill bli skjutsad hem. Sådan kontroll ger ökad trygghet.

TRÄFFA ANDRA MED MENIERES SJUKDOM:    Gå med i HRF ,där kan dom lotsa dig till en förening som pratar bara om menieres sjukdom finns ett Klotterplank.www.menieresklotterplanks.se.Där finns det massor med bra information.Om du själv vill skriva så registrerar du dig bara

Ja detta var lite mer man kan göra för våran sjukdom.
Källan är HRF,s studiematerial  kram Yvonne.o

19
Yrsel/Menière / Några enkla tips för en bättre tillvaro
« skrivet: 23 februari, 2019, 14:41:02 »
Små saker i vardagen kan   göra livet med Meniere  lite lättare. Här är en handfull tips som många kan ha hjälp av.

1. KARTLÄGG DIN MENIERE: I vilka situationer kommer attackerna???Finns det någon varningssignaler? När är besvären större, när är de mindre?
Genom att titta efter mönster   kan du kanske hitta sätt att lindra symtomen.

2.UNDVIK STRESS: Stress av olika slag kan utlösa yrselanfall och förstärka din tinnitus. Se över din livssituation och håll ett vardagstempo som ger ett gott andrum.

3. TA HAND OM KROPPEN: motion, frisk, luft ,gott om sömn samt näringsriktig kost med låg salthalt kan göra skillnad. Många tycker att det hjälper att undvika koffein, nikotin ,och  alkohol.

4. TA PROFESSIONELL HJÄLP: Psykolog eller kurator kan hjälpa till att reda ut svårigheter som skapar stress. Sjukgymnastik, akupunktur, yoga, Qi-gong och tai-chi kan hjälpa dig att slappna av.

5.TALA MED ANDRA SOM HAR MENIERE: Det kan kännas bra att prata med någon annan som har erfarenheter av sjukdomen och kanske få praktiska råd. En bra mötesplats är HRF:s föreningar runt om i landet. Du kan också besöka -ett  diskussionsforum  på HRF:s webbplats :www.hrf.,se/ menieresforum  Även ett annat forum är:www.menieresklotterplank.se.

6. FÖRBÄTTRA DIN HÖRSELSITUATION .; Menieres sjukdom leder till hörselnedsättning, och att höra dåligt kan vara väldigt sterssande   .Därför är det viktigt att kontrollera hörseln regelbundet och eventuellt prova ut hörapparat. Det kan ha en positiv effekt på yrselanfallen och tinnitusen samt förbättra livskvaliten,eftersom det då bli lättare att hänga med  vad som sägs.

7.SKAPA NÄTVERK: Berätta om din sjukdomför dina anhöriga,vänner,arbetsgivare,och arbetskamrater.Genom att vara öppen får du ett nätverk som kan  ge dig hjälp och stöd när du som bäst behöver det.

8. FÄRDTJÄNST: Du har rätt till till färdtjänst.Tala med din läkare.

9.TA MED ETT "MENIERES KORT".Ibland kan det vara svårt att prata i samband med en yrselkontakt.Då kan det vara att ha ett litet"kort" med namn ,adress, och en begäran om hjälp hem.Sådana menierskort kan du beställa på HRF,kostnadsfritt.

10. SE MÖJLIGHETERNA: Fastna inte i negativa tankar.Försök istället fokusera på de möjligheter som finns.DET FINNAS ALLTID NÅGOT MER ATT GÖRA.
källa:Hrf
Hoppas att några av dessa tips passar dig LYCKA TILL/Yvonne.o

20
Yrsel/Menière / Så utvecklar sig sjukdomenOch Orsaker till Menieres sjukdom
« skrivet: 10 februari, 2019, 23:16:20 »
Hej Igen Ja hur utvecklar sig sjukdomen lite info: I början blir personer med meniere helt återställda mellan attackerna,men med tiden återhämtar sig inte hörseln helt;det uppstår en tilltagande hörselnedsättning på det sjuka örat. däremot blir yrselattackerna färre med åren för dom flesta,men undantag finns naturligtvis.

Forskare ,har följt en grupp patienter i Uppsala under många år, för att dokumentera sjukdomens förlopp.Efter10-15 århar de flesta en större hörselnedsättning,utan att vara helt döva.


Orsaker till Meniers sjukdom: Ingen kan säkert säga vad menieres sjukdom beror på. cMen under årens lopp har det framkommit många teorier om olika
faktorer som skulle kunna orsaka sjukdomen, tex: någon typ av störning i utvecklingen av innerörat under fostertiden, ärftliga faktorer, allergi, virusinfektioner, störningar i omsättningen av proteiner i innerörat ,hormonbalansen och olika enzym som ger upphov till er. Alla dessa teorier har både fått stöd av och förkastas av olika forskare.
Den troligaste orsaken till sjukdomen är obalans mellan två salthaltiga vätskor i örats balansorgan .Alla som har sjukdomen har nämligen en ökad mängd vätska i innerörat(endolymfatisk hydrops).Det finns olika teorier  om vad  denna obalans kan bero på: Kanske överproduktion av den ena vätskan(endolymfan) eller kanske att vätskan inte kan dreneras bort i tillräcklig omfattning. Vätsketrycket leder till en svullnad, som i sin tur stör signalerna till de känsliga balanscellerna och ger upphov till yrsel.          Ny forskning har visat att det  finns ett samband med  mellan känslomässig stress och sjukdomsattackerna .Källan är Studiehäfte från Hrf  skriv gärna hur ni upplever er sjukdom kram Yvonne o.

21
Yrsel/Menière / Så ställs diagnosen Menieres sjukdom
« skrivet: 09 februari, 2019, 15:42:49 »
 :)Hej Lite info hur man ställer diagnos på Menieres sjukdom:
  Det finns inte någon specifik undersökning som visar om en person har Menieres sjukdom.Det viktigaste är istället den enskildes upplevelser av olika symtom.För att diagnosen Menieres sjukdom ska kunna ställas krävs att attacker av karusellyrsel,tinnitus och hörselnedsättning kommer samtidigt.Symtomen varierar under attackerna.

Det kan också göras undersökningar under pågående attack.Om det är frågan om menieres sjukdom ska ett hörseltest visa en hörselnedsättning i basen under attacken,följt av en återgång till normal hörsel när yrseln släpper.I samband med en attack kan läkaren även konstatera onormala ögonrörelser så kallad nystagmus-genom en särskild undersökning.

Andra symtom (till ex,fyllnadskänsla i örat och olika balansproblem) är vanliga, men behöver inte förekomma för att det ska varamenieres sjukdom.

Källan är:ett studie material från HRF.   Hoppas ni tycker detta var en bra info.Kram Yvonne.o.

22
Yrsel/Menière / SV: HJÄLP!!!
« skrivet: 03 februari, 2019, 16:31:48 »
Hej Ylva!!!!!!!!!!!!!! Ja idag vaknade jag att det kommit 20cm nysnö Ja nu blev det riktigt vinter.Alla på gården har idag varit ute och skottat(för hand)snö.Usch säger jag ,jag längtar att ska bli VÅR  Så man kan gå igen ute på barmarken .Jag har  i dagarna kunnat gå utan rullator som jag behövt i 2år.Har haft många droppattacker och brutit armen med komplicerat armbrott som inte ville läka.Ja usch vad jobbigt det har varit.Ja våran sjukdom beter sig på alla konstiga sättoch  ,ställer  till det, för oss. Jag tänkte skriva direkt till dig men ingen mailadress!!!!??Kram till dig från mig!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Yvonne.o

23
Yrsel/Menière / SV: HJÄLP!!!
« skrivet: 29 januari, 2019, 23:07:56 »
Hejsan Ylva Läser med förtvivland :'( ;) att du mår så dåligt.Finns det inget som kan hjälpa dig????????.Tänker ofta på dig och den fina korrespondans vi hade i början när klotterplanket var färskt
Ha det gott HJÄRTEKRAM Yvonne.o ;)

24
Tinnitus / SV: Tinnitus
« skrivet: 17 oktober, 2018, 22:28:36 »
 :'(vad gör du för något på efm vid denna tid?????är det något som du Inte brukar göra?????
Hoppas det inte kommer igen!!!!!!!!!!!!!!!!! ;) ;)
Kram Yvonne O.

25
Tinnitus / SV: Tinnitus från helvetet
« skrivet: 14 oktober, 2018, 22:17:18 »
           Hej ! ja att ha Tinnitus kan nog beskrivas som du gör.alla har däremot sin Tinnitus när jag fick det för 25år sedan blev jag helt knäckt.Jag tänkte Vad ska jag göra???.för min del lyssnade jag på band av Lars-eric Uneståhl.Han var ganska ny då men har sedan utvecklas till en Mycket duktig man som har gjort många Tinnitusband har och har haft enormt många föreläsningar om tinnitus och på vilket sätt man kan jobba med den Den sommaren lyssnade jag på hans band varje dag och till slut lärde jag mig: Att lägga tinnitusen bakom mig. Sedan när jag 15år senare fick det på andra Örat så besvärades jag inte så mycket av det.När jag ibland haft det mycket stressig så lyssnar jag på banden igen.så mitt råd till dig är:.Hitta ett avslappningsband som du tycker om,så kan du avleda den Hoppas du kommer att hitta något som passar just dig!!!! Lycka till!!!!!!! hjärtekram Yvonne :) :) :)

26
Övrigt / SV: Ha det bra
« skrivet: 22 september, 2018, 12:08:12 »
Hejsan allesammans Här kommer en gladis hälsning till er :) :) :)Idag behöver vi det extra mycket eftersom vi har eller har haft problem med blåsten.att gå ut är ganska dumt,Svårt också när man har hörapparat.
Kramis,kramis  och ha en bra  lördagseftermiddag./Yvonne

27
Behandlingar / SV: Vertisan
« skrivet: 16 maj, 2018, 21:26:58 »
Hej Marcelo
Har du ingen läkare här i Sverige.Försök annars på KS Yrsel och balansmottagningen i Stockholm Tel 08-517-73891 Må -to kl 13.00-14.00Tessan heter hon som svarar  Lycka till!!! Hör gärna av dig hur det går för dig.
Hjärtehälsningar Yvonne O.

28
Behandlingar / SV: Vertisan
« skrivet: 14 maj, 2018, 22:40:18 »
Hej Kan du inte få betaserc utanrecept utomlands Här i Sverige får man ju inte det längre!!!
Annars känner jag inte till något annat Tyvärr.
Kram Yvonne O.

29
Övrigt / SV: Stress
« skrivet: 03 maj, 2018, 10:57:56 »
Svar till Tessan: många bra ord om stress.Att hitta sin egen väg är jätteviktigt För vi vet ju att,Det ena hjälpe rmen inte det andra .Därför är det så svårt att hitta ett bra sät tatt förhålla sig  till Man får alltså pröva sig fram Ha det gott allesammans denna torsdag i maj månad :) :) :) :)Kram Yvonne O

30
Forskning / SV: ForskningHämta uppgifter från Yrsel/Meniere
« skrivet: 04 april, 2018, 21:46:07 »
Tack Hans
JHar du varit i kontakt med dom????
Med vänlig hälsning Yvonne Olsen

Sidor: 1 [2] 3 4 ... 26